Tlf.: 45 86 00 01
Vi taler Dansk We speak English Wir sprechen Deutsch Biz Türkçe konuşmayı

Ægtepagter og særeje

Der findes som udgangspunkt 4 typer af ægtepagter, nemlig aftaler om særeje, aftaler om ophævelse af eller ændring af særeje, aftaler om ikke sædvanlige gaver mellem ugifte, som skal tilfalde modtageren ved ægteskabs indgåelse og endelig ikke sædvanlige gaver mellem ægtefæller. En ægtepagt skal oprettes skriftligt og underskrives af parterne selv, og skal for at være gyldig i forhold til kreditorer, aftaleerhververe og parterne indbyrdes, tinglyses i personbogen.

En ægtepagt kan være vedrørende enten fuldstændig særeje eller skilsmissesæreje. Der kan i et ægteskab være både formuefællesskab, delvis fuldstændig særeje (brøkdelssæreje) og skilsmissesæreje.

Forskellen på fuldstændig særeje og skilsmissesæreje er at, ved fuldstændig særeje er der særeje under ægteskab, ved skilsmisse og separation og ved dødsfald, medens der ved skilsmissesæreje er særeje under ægteskab og ved skilsmisse og separation, men længstlevende kan vælge mellem uskiftet bo eller boslod og arv ved førstafdødes bortgang.

Parterne kan også ved ægtepagt eventuelt kombineret med testamente aftale at skilsmissesæreje bliver fuldstændig særeje for længstlevende ved førstafdødes død, medens boet efter førstafdøde skal være fælleseje. Et sådan særeje kaldes kombinationssæreje og oprettes også ved ægtepagt.

 
 

AB advokater ApS er medlem af:

AB advokater ApS

Birkerød Kongevej 98A
3460 Birkerød

Tlf.: +45 45 86 00 01
info@abadvokater.dk

CVR nr.: 28504837